5.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Αρχηγικό στέλεχος της οργάνωσης «Χιλιάδες ήλιοι της νύχτας» ο συλληφθείς στα Προσφυγικά

Ειδήσεις Ελλάδα

Ως αρχηγικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία αυτοπροσδιορίζεται με την ονομασία «Χιλιάδες ήλιοι της νύχτας» ταυτοποιήθηκε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., 27χρονος, έπειτα από έρευνες της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο προανάκρισης, με τη συμβολή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που οργανώθηκε και υλοποιήθηκε με σκοπό τον εντοπισμό του 27χρονου πρωινές ώρες χθες (22-11-2022) στις προσφυγικές κατοικίες της περιοχής των Αμπελοκήπων, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ., της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης και της Ο.Π.Κ.Ε., παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής Αρχής, επετεύχθη η σύλληψή του, την οποία ανακοίνωσε χθες με ανάρτησή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

ΕΛΑΣΚαι άλλες επιθέσεις

Σύμφωνα με την αστυνομία, η επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική αυτή οργάνωση, στο πλαίσιο της διαρκούς δράσης της, σχεδίασε και προέβη σε χρονικό διάστημα δύο ετών, από 16-7-2020 έως 13-7-2022, στις εξής κατά χρονική σειρά επιθέσεις:

1. Τοποθέτηση και ενεργοποίηση αυτοσχέδιου εμπρηστικού εκρηκτικού μηχανισμού σε ATM, τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου 2020 σε υποκατάστημα τράπεζας στο Μαρούσι, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του και την πρόκληση φθορών στο κατάστημα/

2. Εμπρησμός με χρήση φακέλων με εύφλεκτο υγρό σε δύο ATM, τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Αυγούστου 2020 σε υποκατάστημα τράπεζας στην Πεύκη, με επακόλουθο την πλήρη καταστροφή τους.

3. Τοποθέτηση και ενεργοποίηση τριών αυτοσχέδιων εμπρηστικών εκρηκτικών μηχανισμών, τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Οκτωβρίου 2020 σε υποκατάστημα τράπεζας στο Γαλάτσι, που επέφεραν εκτεταμένες φθορές τόσο στο κατάστημα, όσο και σε παρακείμενη πολυκατοικία.

4. Τοποθέτηση και ενεργοποίηση αυτοσχέδιου εμπρηστικού εκρηκτικού μηχανισμού, τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Ιουλίου 2021 σε είσοδο αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στην Αθήνα, καθώς και εμπρησμός δύο σταθμευμένων οχημάτων μπροστά από το κατάστημα, με αποτέλεσμα την πρόκληση εκτεταμένων φθορών.

5. Τοποθέτηση και ενεργοποίηση αυτοσχέδιου εμπρηστικού εκρηκτικού μηχανισμού και αποτυχημένη ενεργοποίηση άλλου όμοιου μηχανισμού, τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Απριλίου 2022 στα γραφεία της Ν.Δ. στην Πεύκη, γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένες φθορές στα γραφεία και σε διπλανό κατάστημα.

6. Τοποθέτηση και ενεργοποίηση αυτοσχέδιου εμπρηστικού εκρηκτικού μηχανισμού, τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Ιουλίου 2022 σε κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία της “Real News” στο Μαρούσι, με επακόλουθο την πρόκληση εκτεταμένων φθορών τόσο στα εν λόγω γραφεία, όσο και σε χώρους εταιρείας που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο. Η προκληθείσα πυρκαγιά, που επεκτάθηκε έως τον τρίτο όροφο, έθεσε σε κίνδυνο υπάλληλο, που εγκλωβίστηκε στον χώρο εργασίας της στον 2ο όροφο, έως ότου απεγκλωβίστηκε από πυροσβέστες που προσέτρεξαν στο σημείο.

Στη συγκεκριμένη επίθεση ο 27χρονος ταυτοποιήθηκε ως φυσικός αυτουργός από κοινού με άλλο μέλος της οργάνωσης που επίσης βρέθηκε στο σημείο, τοποθετώντας και πυροδοτώντας τον μηχανισμό.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις κατοικίες σε Προσφυγικά, Πεύκη και Αγία Παρασκευή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

αεροβόλο πιστόλιτρία μαχαίριασπρέι πιπεριούσυσκευή ανίχνευσης συσκευών εντοπισμού θέσηςσακούλα που περιείχε μονωτικές ταινίες, ελαστικά γάντια καθαρισμού, απορροφητικό πανί καθαρισμού και κεράκιαπέντε ασύρματοισημαίαταυτότητα άλλου προσώπου για την οποία είχε δηλωθεί απώλειαπλήθος χειρόγραφων σημειώσεωνμπιτόνι με άγνωστης σύστασης υγρόρουχισμός που έχει χρησιμοποιηθεί κατά την τέλεση των εγκληματικών πράξεων καιπλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και καρτών SIM. ΕΛΑΣ

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης, συνεχίζονται.

Η δίωξη

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για:

εγκληματική οργάνωσηέκρηξη κατ’ εξακολούθηση και από κοινού από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωποεμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο για πρόσωπα και πράγματα κατ’ εξακολούθηση και από κοινού, και σε βαθμό πλημμελήματος και κακουργήματοςκατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλώνδιακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας μεγάλης αξίαςπαράνομη κατοχή όπλωνάρνηση υποβολής σε δακτυλοσκόπηση.

Ο κατηγορούμενος αναμένεται να απολογηθεί την Παρασκευή μετά την προθεσμία που έλαβε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό