27.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Από τη φυλακή στην εξουσία

Ειδήσεις Ελλάδα

Όλα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι απόψε στραμμένα στην πλέον αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση εδώ και δύο δεκαετίες στην Τουρκία. Στις 22:00 ώρα Ελλάδος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωνε το 50% των ψήφων και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λίγο πάνω από το 43%.

Έστω και μία ψήφο πάνω από το 50% ο Ερντογάν δεν θα χρειαστεί δεύτερο γύρο για να ανανεώσει τη θητεία του στην εξουσία, όπου βρίσκεται ήδη επί 20 χρόνια. Αξίζει να θυμηθούμε όμως πώς έφτασε εδώ.

Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1954, στην εργατική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, Κασίμπασα και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Ρίζε στον Εύξεινο Πόντο, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε στην τουρκική Ακτοφυλακή.

Όταν ήταν έφηβος, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε και πάλι στην Κωνσταντινούπολη. Φοίτησε σε δευτεροβάθμια θρησκευτική σχολή, ενώ παράλληλα αναγκαζόταν να δουλεύει στον δρόμο για να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα.

Τις δεκαετίες του 1970 και 1980 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ήδη ενεργός στους κύκλους του πολιτικού Ισλάμ, έχοντας ενταχθεί στο Κόμμα της Ευημερίας. Η πρώτη μεγάλη πολιτική του νίκη ήταν η εκλογή του ως δημάρχου Κωνσταντινούπολης το 1994.

Το εθνικιστικό ποίημα και η φυλακή

Αλλά η θητεία του έληξε απότομα το 1997, όταν καταδικάστηκε για  υποκίνηση φυλετικού μίσους για τη δημόσια ανάγνωση ενός εθνικιστικού ποιήματος, που περιελάμβανε τη φράση: «Τα τζαμιά είναι οι στρατώνες μας».

Μετά από τέσσερις μήνες φυλάκισης, επέστρεψε στην πολιτική σκηνή. Όμως το κόμμα του είχε τεθεί εκτός νόμου για παραβίαση των αυστηρών κοσμικών αρχών του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Το 2001, ίδρυσε ένα νέο κόμμα με ισλαμικές ρίζες, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Το 2002, το AKP κέρδισε την πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές και από τότε ο Ερντογάν κυβερνά τη χώρα, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό